Ecoduct Zwaluwenberg N417

In opdracht van de provincie Noord-Holland is een ecoduct over de Utrechtseweg in Hilversum (N417) aangelegd.

Klant:
Aannemingsbedrijf K. Dekker B.V.

Project:
Ecoduct Zwaluwenberg N417

Het ecoduct is onderdeel van de ‘Natuurverbinding Zwaluwenberg.’ Deze bestaat uit drie verschillende ecoducten. Twee ecoducten zijn aangelegd door Rijkswaterstaat en Prorail over de A27 en het spoor tussen Utrecht en Hilversum.

Aannemingsbedrijf K. Dekker, verantwoordelijk voor de ecoduct over de Utrechtseweg, heeft Spanbeton gevraagd aan de realisatie van de constructie mee te werken. Spanbeton zorgde voor de engineering, productie en plaatsing van de liggers. In maart 2014 leverde Spanbeton 30 voorgespannen SKK – kokerliggers met een lengte van 25 meter.

Constructieve aanpassing
De gevraagde oplossing bevatte een technisch risico wat te maken had met de gevraagde kruisingshoek van circa 50 graden. Om die reden heeft Spanbeton aan de Provincie een gewijzigde oplossing voorgelegd om dat risico te kunnen beheersen. Waar normaal een SKK liggerdekken dwars wordt voorgespannen, heeft Spanbeton dit in dit geval gewijzigd naar een dek met een in het werk gestorte druklaag. De constructiehoogte is daarbij verhoogd van 1300 naar 1420mm. Het technische risico is daarmee verholpen.