Koningin Maximabrug Alphen aan den Rijn

In opdracht van aannemer Mobilis-TBI produceerde en leverde Spanbeton de prefab ZIP- liggers voor de Koningin Maximabrug in Alphen aan den Rijn.

Klant:
Gemeente Alphen aan den Rijn & aannemer Mobilis-TBI

Project:
Koningin Maximabrug Alphen aan den Rijn

In opdracht van aannemer Mobilis-TBI produceerde en monteerde Spanbeton de 147 prefab ZIP-liggers voor de Koningin Maximabrug in Alphen aan den Rijn.
De brug bestaat uit 7 overspanningen van circa 25 meter en een beweegbare basculeklep om de scheepvaart door te laten.
Spanbeton heeft in dit project op twee manieren een adviserende rol gespeeld; ten eerste biedt Spanbeton een duurzaam alternatief voor de bovenzijde van het dek, dat in een dwarshelling ligt. Dankzij deze helling wordt hemelwater afgevoerd naar de zijkanten van de brug. Om deze helling te realiseren is veel materiaal nodig. Met de aangeboden oplossing wordt grofweg 100 cubieke meter beton bespaard. Dit past bij de duurzame pijler binnen de aanbesteding. Aan de ene zijde van de brug zijn liggers van 900 milimeter hoogte toegepast, aan de andere zijde liggers van 1000 milimeter.
Daarnaast is gekozen voor een constructie met natte knopen. Dit is een verbinding van beton en wapening die ter plaatste wordt gestort tussen het prefab dek en de kolommen. Deze verbinding vervangt de dwarsbalk, die doorgaans ter ondersteuning dient. Met deze methode ontstaat een brugdek met inwendige pijlerbalken, die de brugdekbelasting over de kolommen spreidt. Het voordeel is dat de onderzijde hierdoor vlak is, wat de brug een transparant karakter geeft. 'Met toepassing van natte knopen is de technische expertise vanuit Spanbeton onmisbaar', aldus Rens Olij, projectleider bij Mobilis-TBI. 'Spanbeton is in een vroeg stadium om de tafel gaan zitten met de betonconstructeur om de detaillering met betrekking tot wapening en krachtoverdracht door te spreken.'

Met de komst van de Koningin Maximabrug wordt het verkeer van Alphen aan den Rijn buiten de stadskern omgeleid, wat de leefbaarheid van de inwoners vergroot. Daarnaast ontsluit de brug zwaar vrachtverkeer van en naar bedrijventerrein Hoogewaard. Dit leidt tot een grotere mobiliteit voor de bedrijven, waaronder Spanbeton.

TBI-onderneming Mobilis en haar samenwerkingspartners Aannemingsmaatschappij Van Gelder en Hollandia Infra bouwden de Koningin Máximabrug in opdracht van Gemeente Alphen aan den Rijn. De brug is eind 2016 opgeleverd en wordt in april van dit jaar officieel geopend.