Start bouw circulair viaduct bij Kampen

Consolis Spanbeton, Aannemer Van Hattum en Blankevoort en Rijkswaterstaat bouwen samen het eerste circulaire viaduct van Nederland. Dat doen we vlakbij Kampen, waar het viaduct getest gaat worden door werkverkeer bij de bouw van de Reevesluis. We experimenteren binnen het project met nieuwe techniek én brengen een nieuwe manier van samenwerken in de praktijk. Ook delen we de kennis die het project oplevert met andere partijen die willen bijdragen aan de ontwikkeling van circulair bouwen. Dat doen we binnen een open leeromgeving.

Circulair

Het viaduct is circulair, omdat de betonnen elementen waar het uit bestaat op een andere locatie volledig en ongeschonden opnieuw bruikbaar zijn. Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw gebruikt. Dit is het eerste betonnen viaduct in Nederland dat zo wordt gebouwd.

Nieuwe manier van samenwerken

Bij dit project werken we ook op een nieuwe manier samen. Rijkswaterstaat heeft normaal gesproken de rol van opdrachtgever, en de bouwers die van opdrachtnemer. Maar in dit geval werken we vanaf het begin van dit traject al intensief samen met de bouwers. Dat is noodzakelijk om volledig circulair bouwen mogelijk te maken.

Circulaire kennis delen

Met het circulaire viaduct creëren we een open leeromgeving waarbinnen we onze kennis delen met iedereen die een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van circulair bouwen. Dat doen we om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Ook dagen we iedereen uit die zélf kennis heeft van circulair bouwen om die binnen de leeromgeving te delen.

Met het eerste circulaire viaduct van Nederland dragen we zo op een innovatieve wijze bij aan de duurzame ambities van Rijkswaterstaat en Nederland. Namelijk: 49% minder CO2-uitstoot (ten opzichte van 1990) én circulair werken in 2030. 

Terug naar het nieuwsoverzicht