Spanbeton ontwerpt en monteert grootste viaduct in traject omlegging A9 Badhoevedorp

Spanbeton ontwerpt en monteert prefab dekken in zaagtandvorm voor omgelegde A9 bij Badhoevedorp. De grootste overspanning van 43 meter lang en 65 meter breed (over Schipholspoorlijn) wordt in het weekend van 23 september binnen 52 uur gerealiseerd.

Spanbeton ontwerpt en monteert het grootste prefab dek voor het centrale viaduct van het Rijkswaterstaatproject Omlegging A9 Badhoevedorp boven de drukke A4. Volgens de projectleider ‘het meest uitdagende gedeelte’ in het gehele traject. Ten eerste, omdat het viaduct zo kostenefficiënt mogelijk gerealiseerd moet worden. Ten tweede is er sprake van een logistieke uitdaging. Het viaduct loopt in een flauwe bocht over de Schipholspoorlijn heen. Dit heeft een grote overspanning van 58 meter tot gevolg. Wanneer het benodigde brugdek de bocht van het wegdek zou volgen, zijn ook kokerliggers van 58 meter nodig: gezien het transport en de montage van de grote liggers ontstaat een hoge kostprijs.

Spanbeton heeft daarom al in de tenderfase op verzoek van Van Hattum en Blankevoort (een VolkerWessels onderneming) gezocht naar een meer kostenefficiënt alternatief voor dit vraagstuk. Door het brugdek op te delen in zaagtanddekken, ontstaan kortere overspanningen. Hiervoor kunnen de kortere en dus goedkopere ZIPXL liggers worden gebruikt. De PIQ-liggers worden nu alleen gebruikt voor het gedeelte over de Schipholspoorlijn. Deze overspanning is 43 meter lang en 65 meter breed en wordt in een  52 uur durende buitendienststelling in het weekend van week 38 gerealiseerd. In die periode moeten de 23 PIQ-balken gemonteerd worden: een logistieke operatie. Dit wordt opgelost door de kokers zoveel mogelijk klaar te leggen op de bouwplaats.

Door het laatste dek, dat over het spoor ligt,  in één weekend te monteren, wordt het verkeer zo min mogelijk gehinderd. ‘Doordat Spanbeton bovendien werkt met prefab beton, is de overlast nog meer beperkt’, aldus Rob Visser, projectleider bij CBB.  ‘De liggers worden al in de fabriek gemaakt en hoeven alleen nog ter plaatse te worden gemonteerd. Dit scheelt arbeidsuren op de bouwplaats en beperkt zo de overlast.’

Het omleggen van de A9 bij Badhoevedorp vermindert geluidsoverlast voor inwoners van Badhoevedorp en verbetert de leefbaarheid en luchtkwaliteit. Het project wordt gerealiseerd door Combinatie BadhoeverBogen, die bestaat uit de VolkerWessels bedrijven Van Hattum en Blankevoort, KWS en Vialis, Boskalis en Mourik Groot-Ammers. Eind dit jaar komt de hoofdrijbaan A9 vanuit Haarlem (knooppunt Raasdorp) richting Amstelveen in gebruik. In het voorjaar van 2017 gaat de rijbaan naar de andere kant open.

Terug naar het nieuwsoverzicht