Nieuwe Generatie dwarsligger NG30 in gebruik

Spanbeton lanceerde de nieuwe generatie dwarsligger - NG30 - op de Railtech 2017. Nu is de eerste toepassing een feit: 11.000 stuks worden geleverd voor het project Hoekse Lijn.

De voorgespannen betonnen dwarsligger, genaamd NG30, is geschikt voor bogen met een kleine radius waar de trein grote kracht uitoefent op het spoor.

De NG30 heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van de veel gebruikte 14-002 ligger. Ten eerste is het minder gevoelig voor slijtage dankzij een voorgemonteerd, robuust bevestigingssysteem: de W30 van Vossloh Fastening Systems.

Uit testresultaten blijkt dat bij een belasting van 63.9 kNm de eerste scheur optreedt in de railseat van de NG30. Deze geteste belasting is ruim twee keer zo hoog als de vereiste 28 kNm. Bij de 14-002 ligger treedt de eerste scheur in de railseat eerder op, namelijk bij 48.8 kNm.

Ten tweede vergemakkelijkt de NG30 de arbeid voor aannemers op de bouwplaats. In tegenstelling tot de 14-002 bevat de NG30 minder losse componenten. Diederik Oosting, directeur van Spanbeton: ‘Zo zijn de kraagbouten en het bevestigingssysteem voorgemonteerd. Dit leidt tot een kleinere foutmarge en reductie van montagetijd op de bouwplaats. Dit biedt arbotechnische voordelen: aannemers hoeven niet langer op hun knieën de spanklemmen te bevestigen.’

Spanbeton ontwikkelde de NG30 dwarsligger in nauwe samenwerking met ETS Spoor.

Terug naar het nieuwsoverzicht