Circulair Viaduct wint Betonprijs 2019

Het circulaire viaduct, gebouwd door samenwerkingspartners Van Hattum en Blankevoort, Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat, heeft de Betonprijs 2019 gewonnen in de categorie Circulair. Op 14 november is de Betonprijs uitgereikt aan Esther van Eijk, projectleider bij Van Hattum en Blankevoort.

Het dek van het circulair viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden worden gedemonteerd, verplaatst en op een nieuwe locatie herbouwd. Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw benut. Tussen december 2018 en september 2019 is het viaduct getest door het werkverkeer van de bouw van de Reevesluis.

Betonprijs 2019

De jury van de Betonprijs heeft gekozen voor het circulaire viaduct omdat ze waardering heeft voor het initiatief om het echt anders te doen. Zij zien het viaduct als een impuls voor de herbruikbaarheid van betonnen kunstwerken: “Het is niet het logische antwoord op een concrete vraag, maar een investering die vooral op termijn zijn vruchten kan gaan afwerpen. De jury juicht grootschaligere toepassing en verdere ontwikkeling van dit soort modulaire systemen van harte toe."

Esther van Eijk, projectleider bij Van Hattum en Blankevoort en initiator van het circulaire viaduct, nam tijdens de Betondag in Rotterdam, de prestigieuze prijs in ontvangst. Esther: “Circulair bouwen is meer dan alleen in rondjes praten. Fysieke producten zijn belangrijk om verandering te realiseren. Mensen geloven pas dat het kan als ze zelf zien en ervaren.”

Het projectteam ziet het toekennen van de Betonprijs aan het circulaire viaduct, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt in de categorie circulair, als duwtje in de rug voor alle mensen die betrokken zijn bij dit project én voor diegenen die vanaf nu het stokje zullen overnemen.

Aftrap doorontwikkeling circulaire bruggen en viaducten

Het  rapport  met daarin de belangrijkste lessen en inzichten die zijn opgedaan bij de bouw en het gebruik van het circulaire viaduct is vrijdag 15 november overhandigd aan Cees Brandsen (Hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat) en Jeroen Bonekamp (Directeur, Van Hattum en Blankevoort). De conclusie: de opgedane kennis biedt een belangrijke basis voor de doorontwikkeling van circulaire viaducten en bruggen. De belangrijkste lessen en inzichten die zijn opgedaan bij de bouw en het gebruik van dit prototype zijn te vinden op www.circulairviaduct.nl.

 
Terug naar het nieuwsoverzicht