Vernieuwing brug E313 Grobbendonk België

In januari 2017 monteerde Spanbeton België NV 11 enorm slanke elementen voor een brug in de E313 over het spoor Lier-Herentals te Grobbendonk.

Klant:
STADSBADER-DECKX A.O. N.V.

Project:
Vernieuwing brug E313 Grobbendonk

De brug bestaat uit een statisch onbepaalde constructie over twee velden met een kruisingshoek van 35 graden. De balken die 55 meter lang zijn, even lang als de totale brug, zijn ca 800 mm hoog en hebben een gewicht van 120 ton.

Het bijzondere aan deze elementen is vooral het ongebruikelijk overstek van 12 meter tijdens transport.
Om de elementen heel op de bouwplaats te krijgen was het nodig dat de elementen met een overstek van 12 meter per zijde werden getransporteerd. De elementen zijn per ponton naar de containerterminal van Grobbendonk gevaren waar ze met twee mobiele kranen overgeladen werden op opleggers om de laatste kilometers per as naar de bouwplaats de brengen.
De montage vond plaats tijdens een volledige afzetting van de snelweg E313 en een 24 uurs buitendienststelling van het spoor.

Door een goede voorbereiding en een integrale aanpak tussen alle betrokken partijen (Spanbeton productie, intern logistiek, montage, transporteurs, ponton, kranen en de aannemer) is alles zeer voorspoedig verlopen. De snelweg was 9 uur eerder open dan gepland.